Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювеч»Празничен гювеч от пълнени чушки и сарми с кълцано месо

Празничен гювеч от пълнени чушки и сарми с кълцано месо

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Празничен гювеч от пълнени чушки и сарми с кълцано месо
Снимка: Албена Асенова
1 / 5
30/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
210 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • зелеви листа - 4 бр.
  • сухи чушки - 8 бр. червени
  • олио - 1/3 к.ч.
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • свинско месо - 400 г кълцано
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сол
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • домати - 1/2 к.ч. смлени
  • дафинов лист - 2 бр.
  • бахар - 3 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухите червени чушки се заливат с гореща вода, похлупват се и се оставят да омекнат. Всеки зелев лист се разделя на две, като се маха средната дебела част.

За приготвяне на плънката се нарязват на дребно двата вида лук и морковът. Слагат се в дълбок тиган и се задушават в сгорещено олио.

Щом омекнат, към тях се прибавя кълцаното свинско месо. Плънката се разбърква, докато месото побелее. Тогава се прибавя измитият ориз заедно с един черпак от водата, в която са киснали сушените чушки.

Прибавят се сол на вкус, червен, черен пипер и чубрица.

Щом оризът попие водата, се добавят смлените домати. След кратко разбъркване съдът се дръпва от котлона.

Щом плънката се охлади с нея се напълват отцедените червени чушки и свиват зелевите сарми.

Нареждат се пълнени чушки и сарми в намазнен гювеч, като между чушките и сармите се поставят дафиновите листа и зрънцата бахар.

В гювеча се наливат около две чаши и половина от водата на попарените чушки, а най-отгоре се полива малко олио.

Гювечът се похлупва и поставя в студена фурна. Ястието се готви първия половин час на 250°C, след което температурата се намалява на 170, като печенето продължава още час и половина.

Към края на готвенето капакът на гювеча се маха, за да придобият чушките и сармите приятен загар.

Поднесете гювеча от пълнени чушки и сарми с кълцано месо на празничната трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: