Начин на приготвяне
Отделете жълтъка от белтъка на едното яйце. Добавете му 1 с.л. прясно мляко и ги смесете добре. Приберете го в хладилника.
Белтъка с останалите 2 яйца разбийте заедно със захарта с помощта на телена бъркалка или миксер. Прибавете 1 пакетче ванилова захар или 2 ванилии. Добавете 200 мл прясно мляко и 1 ч.л. сол. Разбийте получената смес и оставете настрани.
В друг голям съд пресейте брашното и прибавете към него маята. Размесете с ръка. Вземете купата с течната смес и изсипете към брашното, като прехвърлите и замесете меко тесто на набрашнен плот.
Намажете дълбока купа с олио, прехвърлете тестото и покрийте с чиста кърпа за 2 ч на топло. Добре е да е до печка или климатик и температурата да е около 26 градуса.
В малък съд разтапяте маслото и хубаво го смесвате с олиото. Оставяте да се охлади.
Вземате си тестото и на намазнен плот започвате да го премесвате като постепенно вкарвате мазнината в него, докато напълно се абсорбира.
Оставяте да почине 20 мин.
Разделяте на 3 равни части. Всяка част разточвате на намазнена плот, като сте сложили олио на точилката. Правите продълговата тънка кора. Когато вече тестото ви е максимално разточено, ако искате да направите дебела плетка, подходяща за правоъгълна форма за кекс, си слагате течния шоколад добре разпределен на вашата разточена кора и навивате - така с трите части.
Но ако искате да изплетете козунака в кръгла тава, каквато съм използвала аз. Моята е с падащо дъно. Тогава разточената кора я разрязвате на 2 по дължината ѝ. Слагате от течния шоколад една линия по-дебела по края, който сте срязали и навивате на фитил, като края на козуначеното тесто хубаво го натиснете с пръсти да се слепи.
Вземате 3 фитила, краищата им ги подпъхвате под самите тях и плетете плитка. Получената плочка я слагате с тава с хартия за печене с намазани стени. Ще ви се получат 2 плетки, които да завъртите в тавата.
Аз използвах за половината фитили млечен, а за другата половина бял шоколад.
След като сте сложили плетките в тавата, намажете с размития жълтък с прясно мляко поръсете с 2 супени лъжици захар и отново покрийте с кърпа за 1 час.
Печете за 35 мин в загрята фурна на 160°C. Ако козунакът ви започне да изглежда прекалено тъмен, сложете лист хартия за пече върху него и продължете да печете, докато като забодете клечка за зъби, нищо не полепва по нея.
Нека ви е вкусно с този козунак на конци с течен шоколад