Начин на приготвяне
Счукваtе яйцата в дълбок съд. Добавяме захарта и разбиваме с миксера.
Добавяме още и ванилията, коняка, портокаловата и лимоновата кора. Също така млякото и 10 мл от олиото.
Разбиваме до получаването на хомогенна смес. Малко по малко добавяме пресятото брашно и сухата мая. Омесваме меко тесто.
След това го разsтиламе на плота и добавяме мекото масло и останалите 10 мл олио. Месим до пълното им поемане.
Получава се едно меко и леко лепкаво тесто. Връщаме го в купата, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва за 1 час.
Разтапяме шоколада на водна баня. След изминаването на един час, разделяме тестото на две части. С едната част смесваме шоколада.
Оформяме плитка с двете части. Поставяме ги в ринг без дъно, върху тавичка за печене с хартия за печене. Отново покриваме с кърпа да втасва за още 40 минути. Намазваме с разбит жълтък и 20 мл прясно мляко.
Печем в предварително загрята фурна на 180 °C до зачервяване, поставяйки козунака с шоколад на най-долното ниво във фурната.
След това покриваме с хартия за печене и печем за още 20 минутки. Горе долу за общо 45 минути.
Да ви е сладко с моят шоколадов козунак.