Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с течен шоколад за Великден

Козунак с течен шоколад за Великден

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2321k1k1k2
Козунак с течен шоколад за Великден
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 7
13/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1
"Тайничко вече си мечтаем да си хапваме от този козунак"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • суха мая - 5 г (1/2 пакетче)
  • прясно мляко - 60 мл
  • топла вода - 60 мл
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - 280 г
  • течен шоколад - 120 г
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В удобна за месене купа се добавят сухата мая, захарта, топлата вода и затопленото прясно мляко и се разбъркват. Добавя се малко брашно, докато сместа придобие консистенция на смес за кекс.

Оставя се за около 15 минути, докато маята се активира.

След като това се случи, се чуква яйцето, сипва се олиото и се добавя щипката сол.

Разбърква се добре и се прибавя брашното, докато се получи меко и нелепнещо тесто, което се оставя да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 3 приблизително еднакви по големина части, които разточете на тънки и леко продълговати кори.

Всяка от тях обилно намажете с течен шоколад. Съединете краищата, така че да са затворени плътно. Процедирате така и с останалите части.

Оплетете на плитка, поставете в продълговата форма за печене и оставете да втаса козунака с течен шоколад.

Намажете с масло, поръсете със захар приготвения плетен козунак.

Изпечете на 160 градуса за около 30 минути или до златист загар на готовия козунак.

И готовото - имаме си козунак с течен шоколад за Великден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: