Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с течен шоколад и шоколадови стафиди

Козунак с течен шоколад и шоколадови стафиди

Козунак с течен шоколад и шоколадови стафиди
Снимка: цветослава киркова
1 / 3
03/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Козунак, шоколад и още шоколад, така трябва да четете името на тази рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • сол - щипка
  • захар - 150 г
  • яйца - 3 бр. + 1 жълтък за намазване
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - ромова
  • масло - 50 г + 50 мл олио
  • течен шоколад - за плънката
  • стафиди - шоколадови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към маята се добавя 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се заливат с 100 мл. топло мляко, оставя се да шупне, захарта се добавя към топлото мляко и се бърка докато се разтвори напълно.

Добавят се разбитите яйца и ромовата захар, олиото се загрява леко и към него се добавя мекото масло. Брашното се пресява и се добавя солта, разбърква се и се прави кладенче в средата, добавя се шупналата мая и яйчената смес, малко от мазнината, меси се до получаването на меко и гладко тесто (около 10 мин. ).

Постепенно при омесването се вкарва останалата мазнина, тестото се оставя в дълбока тенджера да втаса (около 1 час). Готовото тесто се разделя на 3 части, от всяка част се оформя малка овална кора, намазват се с шоколад и се поръсват със стафидите, завиват се на рула и се усукват на фитили.

Сплита се плитка и оформеният козунак се поставя в продълговата дълбока форма, оставя се за 20 мин. да втаса, намазва се с разбит жълтък и се поръсва с навлажнена кристална захар, пече се за около 40 мин. - първоначално на 200 градуса, след това на 180 градуса.

Докато оформяте тестото, потапяйте ръцете си в мазнина, оформяйте го с ръце, а не с точилка, помещението, където месите, трябва да бъде топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

цветослава киркова
цветослава киркова
И аз , предпочитам козунаците да са с плънка .
04.05.2016 09:00
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Обичам козунак с течен шоколад
03.05.2016 15:56