Начин на приготвяне
Към маята се добавя 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се заливат с 100 мл. топло мляко, оставя се да шупне, захарта се добавя към топлото мляко и се бърка докато се разтвори напълно.
Добавят се разбитите яйца и ромовата захар, олиото се загрява леко и към него се добавя мекото масло. Брашното се пресява и се добавя солта, разбърква се и се прави кладенче в средата, добавя се шупналата мая и яйчената смес, малко от мазнината, меси се до получаването на меко и гладко тесто (около 10 мин. ).
Постепенно при омесването се вкарва останалата мазнина, тестото се оставя в дълбока тенджера да втаса (около 1 час). Готовото тесто се разделя на 3 части, от всяка част се оформя малка овална кора, намазват се с шоколад и се поръсват със стафидите, завиват се на рула и се усукват на фитили.
Сплита се плитка и оформеният козунак се поставя в продълговата дълбока форма, оставя се за 20 мин. да втаса, намазва се с разбит жълтък и се поръсва с навлажнена кристална захар, пече се за около 40 мин. - първоначално на 200 градуса, след това на 180 градуса.
Докато оформяте тестото, потапяйте ръцете си в мазнина, оформяйте го с ръце, а не с точилка, помещението, където месите, трябва да бъде топло.
Коментари