Начин на приготвяне
В голяма тенджера запържете лука и моркова. Добавете около 3 л вода, сол и нарязаните на малки кубчета картофи. Варете до сваряване на картофите, но без да се разпадат.
За топчетата:
Каймата заедно с черен пипер, чубрица, мащерка и галета хубаво се смесва и се оформят малки топчета. Набрашнете си една голяма дъска, чиния или плота. Вземете купичка и сложете в нея брашно. Късайте малки топчета, колкото орех, и ги ги въргаляйте в брашното. Подредете ги върху подготвената набрашнена повърхност.
Пуснете топчетата във врящата супа, като ги пускате едно до друго, докато свършат всички топчета.
Когато са се сварили, ще изплуват на повърхността. Вземете фидето или тънките спагети (на няколко тънки снопчета) и ги натрошете в супата. Верете до тяхната готовност. Сложете черен пипер, мащерка и чубрица.
През това време направете застройка в дълбока купа на яйцето с киселото мляко и 1-2 с.л. брашно. Започнете да наливате от бульона на супата топчета в тази смес и да я разбърквате, за да я темперирате.
След това я излейте в супата и бъркайте, докато се смесят добре.
Свалете от огъня и поръсете с ситно нарязан магданоз.
Преди сервиране на супата топчета без ориз можете да сложите 1 с.л. оцет в порцията.