Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита дърпана баница с късмети

Вита дърпана баница с късмети

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Вита дърпана баница с късмети3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • мазнина - 200 мл (1 ч.ч.)
  • сирене - 300 г
  • за тестото
  • вода - 500 мл топла
  • сол - 1 с.л. равна
  • олио - 7 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - около 950 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата, в която ще месите тестото, смесете топлата вода, солта, олиото и оцета, разбъркайте да се разтворят и смесят добре. Добавяйте от пресятото брашно на етапи, като непрекъснато бъркате с шпатула.

Когато стане вече трудно за бъркане, сипете получената смес върху поръсен с брашно плот.

Започнете да месите тестото с ръце и добавяйте по малко брашно, докато тестото спре да се лепи по пръстите, и спирате да добавяте.

Тестото трябва да е меко и еластично.

Разделете тестото на 8 еднакви части, оформени на топки, които пък сплесквате с длан и ги поставяте в подходящ съд, потопени в мазнината (разтопено масло и олио, но не горещи). Оваляте ги в мазнината, покрийте ги с стреч фолио и ги оставете за 30 минути да починат, за да се отпусне тестото.

Намажете плота с олио обилно, разтеглете едно топче, първо, с ръце доколкото е възможно, после поставете го на намасления плот и внимателно започвате да разтегляте до много тънка прозрачна кора.

Поръсете кората с 2 с.л. от мазнината, в която отлежават, поръсете с натрошено сирене и навийте на рехаво руло. Така процедирате със всичките 8 топчета.

Нареждайте всяко руло в тава, намазана с мазнина, от средата на тавата към стените под формата на охлюв. Ако ви е останала мазнина отгоре посоченото количество, полейте равномерно витата баница с нея, ако не ви е останала, не добавяйте повече мазнина, рискувате баницата ви да стане мазна.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 35 минути до златисто кафяв цвят. Готовата изпечена баница поръсете със студена вода и завийте с чиста кърпа, да се задуши и омекне.

Пригответе си листчета с късмети, дрянови клечки и синя панделка за витата дърпана баница с късмети.

Дрянът е символ за здраве, късметите са си късмет, а синята панделка за мир – душевен и световен!

Нека ви е празнично с тази баница с късмети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Благодаря за хубавите рецепти. Да сте живи и здрави
14.10.2023 15:45