Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Новогодишна маслена баница с късмети от 1927 г.

Новогодишна маслена баница с късмети от 1927 г.

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Новогодишна маслена баница с късмети от 1927 г.
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
02/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • кори за баница - 5 бр. кръгли фини
  • масло - 300 г
  • сирене - 500 г
  • яйца - 6 бр.
  • кисело мляко - 6 бр. с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбъркват на пяна с тел. Прибавя се киселото мляко. Разбърква се много добре.

Содата се прибавя, след като са разбъркани яйцата и киселото мляко.

Разбърква се и се оставя 10 мин на стайна температура.

Сиренето се натрошава на ситно. Прибавя се към сместа.

Разбърква се много добре.

Най-накрая се прибавя солта, като солта може да се намали или увеличи съобразно солеността на сиренето.

Сместа се разбърква много добре.

Масло се разтопява на средна температура, като не се запържва.

Тавата, в която ще се нарежда баницата, се намазва обилно с масло с помощта на четка, като се намазват и стените на тавата.

Нарежда се една кора.

Намазва се обилно с масло.

Нарежда се втората кора.

Намазва се обилно с масло.

Изсипва се половината от сместа, като се разпределя равномерно.

Нарежда се третата и четвъртата кора, като всяка се намазва обилно с масло.

Върху четвъртата като се слага другата половина от сместа. Нарежда се петата кора.

Баницата се разрязва с остър нож на парчета, като се внимава плънката да не излезне отгоре на баницата. Реже се внимателно, без да се натискат корите.

След като се нареже, по всички разрези се залива с масло.

Пече се 60 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса.

След като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа за 10 мин.

Късметите се навиват на клечки за зъби и се забождат на всяко парче от новогодишната маслена баница с късмети от 1927 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Привет :)
Бих искала да попитам, какъв вид кори за баница използвате? Кръгли съм срещала само одрински, а те са дебели.
Ако има и фини, бихте ли споделила марката или специфичното им име (ако има такова), за да потърся.
Благодаря.
03.01.2021 00:22
1
2
Покажи всички подкоментари
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Освен прекрасен вкус тази баница съдържа вълшебство!
02.01.2021 17:40
1
Покажи всички подкоментари