Начин на приготвяне
Оризът се почиства и измива много добре до бистра вода. Слага се в купа и залива с вода.
Оставя се да се накисне за 30 мин, след което водата се изхвърля.
В тава с капак, в която ще се пече мусаката, се слага сушеният лук и се залива с олио и малко вода.
Задушава се 20 мин под капак в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След завършването се прибавя накиснатият ориз и се разбърква.
Залива се с 5 ч.ч. топла вода и се пече под капак във фурната за 30 мин.
След това се прибавя грахът, посолява се и се залива с 2 ч.ч. топла вода.
Пече се под капак 30 мин.
Киселото мляко се разбърква с яйцата до получаване на еднородна смес, с която се залива мусака с ориз 30 мин след прибавянето на граха.
След като се залее със заливката, граховата мусака от 1927 г. се пече 20 мин без капак на 180 градуса.