Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хайвер»Новогодишен орехов хайвер по турски

Новогодишен орехов хайвер по турски

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Новогодишен орехов хайвер по турски
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
03/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • орехи - 200 г
  • чесън - 3 бр. скилидки
  • сусамов тахан - 150 г
  • лимони - 2 бр.
  • черен пипер
  • сумак - 3 щипки
  • сол
  • вода - 80 мл хладка
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се загрява.

Ореховите ядки се прибавят в сгорещеното масло, като се прибавят цели, не се начупват.

Пържат се 5 мин при продължително бъркане. Свалят се от котлона и се оставят да се охладят. След като изстинат, се натрошават с чопър.

Чесънът се счуква в хаванче.

Таханът се изсипва в купата, в която ще се разбърква. Прибавя се половината от водата. Разбърква се внимателно до получаване на хомогенна смес.

Лимоните се изискват и сокът се прибавя към тахана.

Разбърква се много добре.

Постепенно се прибавят смлените орехи и останалата вода.

Прибавя се сумакът, чесънът и солта.

Разбърква се много добре разядката до получаване на еднородна смес.

Хайверът от орехи се оставя в хладилник за 5 часа.

Сервира се новогодишен орехов хайвер по турски с черен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: