Начин на приготвяне
Тортата Шантили е италианска класика и любима пандишпанова торта, пълнена с крем Шантили. Това е най-харесваната и предпочитана домашна торта в Италия.
Има няколко версии, в които към крема се добавят ягоди или малини или шоколадов вариант, които ви предлагам. Ароматизирана с лимончело или с ром.
Перфектна като торта за празник, рожден ден и др., тя е лека домашна торта с деликатен вкус: мекият пандишпан, ароматният сироп, правят тази торта елегантна и изискана.
Как се прави торта Шантили
За да приготвите тортата Шантили, започнете да правите пандишпана, като разбиете жълтъците с 6 супени лъжици вряща вода. Добавете захарта и лимоновата кора, като винаги смесвате и разбърквате с миксер, добавете брашното и бакпулвера.
Разбийте белтъците на твърд сняг с електрически миксер и ги добавете към сместа с шпатула, като направите движение отдолу нагоре, за да стане въздушна сместа. Изсипете пандишпановата смес в намазнена и набрашнена 24 см форма за торта. Печете в статична фурна на 180 градуса за 40 минути.
Пригответе италианския крем Шантили и разбита сметана. За да приготвите крема, разбийте яйцата в купа, добавете захарта и разбъркайте с бъркалка, добавете царевичното нишесте, като бъркате непрекъснато. Добавете млякото, което предварително сте загряли на огъня с лимоновата кора.
След като добавите млякото, сложете сместа на котлона и разбъркайте с лъжичка, докато кремът се сгъсти. Изсипете го в купа и го оставете да се охлади. Разбийте сметаната и я добавете към крема с помощта на шпатула, като разбърквате в една посока, за да не спадне кремът. Много е важно да разбърквате сместа в една посока до усвояването на сметаната, която добавяте на три пъти.
След като пандишпанът е изваден от фурната, нарежете го с нож и направете три диска. Поставете първия диск върху чинията за сервиране.
Преди да нанесете крема, направете сиропа. Пригответе сиропа, като излеете захарта във водата и добавите ликьора. Поставете на огъня за няколко минути, за да се разтвори захарта. Оставете да се охлади и след това изсипете върху пандишпана с лъжица италиански крем Шантили. Отгоре поръсете с настърган шоколад.
Покрийте сиропирания и намазан с крем пандишпан с друг диск и продължете по същия начин, намокрете със сиропа и покрийте с още крем и шоколад на капки или настърган.
В края продължете с декорацията: покрийте последния диск и цялата торта с крема и с помощта на шпатула, загладете. Завършете, като украсите повърхността на сметановата тортата с останалия крем Шантили и по избор с разбита сметана. Добавете 100 грама тъмен шоколад, разтопен на водна баня .
Сервирайте торта с крем шантили, след като се охлади в хладилника за поне 2 часа.
Съвети:
Като алтернатива можете да използвате ром или лимончело за алкохолния сироп. Ако предпочитате безалкохолен сироп, използвайте плодов сок или мляко.
Можете да сложите малини или ягоди вместо шоколад.
Шантия и шоколадова торта - шоколадовата версия на торта включва добавянето на шоколадов чипс към пълнежа от крем. Добавете 100 тъмен шоколад или млечни капки.