Начин на приготвяне
Ореховите ядки и лешниците се счукват на ситно и се смесват с овесените ядки. Пекат се 5 минути на 120 градуса, вадят се, разбъркват се и се оставят да се охладят. След това се смилат много ситно и се смесват с разтопеното масло. Разбърква се добре и сместа се слага в ринг за торта, постлан с хартия за печене, като се притиска към дъното. Оставя се за 30 минути в хладилника.
Желатинът се залива със 100 милилитра вода и се оставя за 10 минути. Загрява се на водна баня до пълното му разтваряне. Сваля се от котлона, охлажда се и се отцежда от водата. Смесва се със сметаната. Добавя се захарта и маскарпонето и сместа се разбива добре. Сместа се слага върху основата на тортата, заглажда се и се оставя в хладилника за 4 часа.
Половинката лимон се изцежда. Малините и кафявата захар се смесват и се загряват, докато кипнат. Варят се 5 минути на бавен огън, свалят се от котлона и се охлаждат. Добавя се сокът от лимона и сместа се пасира. Прецежда се през сито.
Преди да се сервира тортата, всяка смокиня се разрязва на четвъртинки и с тези четвъртинки се украсява повърхността на тортата. Отгоре се полива с малиновия сос и се сервира веднага.