Начин на приготвяне
За блата: разбивам с миксер яйцата, захарта, ванилията, олиото, киселото мляко, вода.
В брашното слагам бакпулвера. Изсипвам при сместа до получаване на хомогенна смес.
Изиспвам в кръгла тава и пека в предварително загрята на 180 градуса до готовност.
Междувременно приготвям крема.
Заквасената сметана, крема сиренето, пудрата захар, ванилията, половината от сладкото разбивам с миксер до получаване на пухкав крем.
Оставям за малко в хладилник да стегне - за около 20 мин.
Блатът, който е готов, оставям да истине. Внимателно го вадя от тавата и разрязвам на две части.
Сиропирам блатовете с компот от ягоди (или друг). Нанасям готовия крем Йогурт, добавям още сладко.
Слагам отгоре втория блат, оформям тортата, ако се наложи да изрежем. Нанасям отново крема отгоре.
Украсата: разбивам малко слакарска сметана с пудра захар. Разделям сместа в две купи, едната оцветявам с червена сладкарска боя, другата бяла.
Мажа тортата отстрани и отгоре с бялата сметана.
Отгоре оформям розички с червената сметана, бялата, сладко - с помощта на шприц. Накрая наръсвам отстрани и отгоре сметановата торта с орехи, които съм смляла на блендер.