Начин на приготвяне
Отделете нежната част на зелевите листа, като отстраните жилите и ги оформите, за да са подходящи за завиване на сарми.
Загрейте олиото и запържете лука и каймата. Добавете ориза, разбъркайте за кратко и го овкусете с подправките. Долейте 2 ч.ч. гореща вода и бъркайте, докато оризът набъбне. Махнете плънката от котлона и оставете да се охлади.
Разпределете плънката върху зелевите листа и направете средни по размер сармички. Подреждайте зелевите сарми в тенджера и ги залейте с олио. Притиснете ги с чиния и ги залейте с вода, докато ги покрие.
Сложете сармите да се доварят под капак или до готовност на ориза (около 30-40 мин.).
Коментари
Сърмичките станаха превъзходни!