Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Селски хляб от лимец

Селски хляб от лимец

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Селски хляб от лимец
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Вкусен безглутенов хляб от лимец - чудесен за всички онези, които имат непоносимост към глутен"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 435 г пълнозърнесто
  • вода - 300 мл
  • олио - 20 мл
  • захар - 5 г
  • сол - 10 г
  • мая - 15 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започна с описанието на рецептата, бих искала да уточня нещо важно, относно съдържанието на глутен в лимецовото брашно.

Често то е определяно като безглутеново, но трябва да се знае, че съдържа малки количества от протеина. Въпреки това обаче този глутен в лимеца е от друг характер, не е токсичен и няма общо с нормалния глутен.

При всички положения, страдащите от целиакия трябва да се консултират с лекар специалист или диетолог, преди да консумират хляб от лимец.

След като уточнихме това, ето и начинът как да си направим разкошен хляб изцяло от лимец, без примеси на други брашна.

Той е изключително здравословен и вкусен и ви препоръчвам по- честичко да го включвате във вашето меню, стига режимът ви на хранене да го позволява.

Разтворете си маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте добре.

Сипете в купа лимецовото брашно и в средата направете кладенче, в което сипете течността, без да чакате да шупва маята, защото ще оставим лимецовия хляб да си втаса два пъти, след като е замесен.

В кладенчето сипете и олиото, а солта пръснете по краищата.

Омесете гладко тесто за поне 8-10 минути на ръка или 3-4 минути с кухненски робот. В първия случай ще се наложи да си поръсвате по малко брашно, докато спре да лепне, но трябва да внимавате тестото да не стане твърдо.

При месене с машина, не е нужно да добавяте още брашно, освен ако не си се получи прекалено меко тесто.

Когато е готово, оформете на топка и намазнете леко. Сложете в купата, покрийте с прозрачно фолио и оставете за 40 минути да удвои обема си.

Премесете за кратко и дайте форма на вашият хляб - кръгъл или по- издължен.

Направете няколко резки по тестото и поръсете с брашно.

Сложете в набрашнена тавичка с високи стени (при мен е кръгъл хляб в тава с диаметър 22 см).

Покрийте отново, така че фолиото да не опира в тестото, и оставете да втаса повторно за още 50 минути до час или докато удвои обема си.

Печете в загрята на 200 градуса фурна 20 минути, след това намалете на 180 градуса за още 15-20 минути.

Охладете безглутеновия хляб от лимец върху решетка, преди да нарежете на трапезата си.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Каква мая използвате?
25.02.2024 16:37
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
След като се извади от фурната , завивате ли го с кърпа? Карта е твърда, но отвътре е меко.
Благодаря ви за рецептата
31.01.2023 04:23
1
1
Покажи всички подкоментари
Киви
Киви
Става чудесен и пухкав. На мен ми трябва малко повече брашно, към 450-460г. И го пека на водна баня за не стане дебела кората.

Благодаря ви много за рецептата. Замести всякакъв хляб у дома.
02.12.2022 20:03
3
1
Покажи всички подкоментари