Начин на приготвяне
За предварителния квас замесете меко тесто от 80 мл прясно мляко, маята, разбито яйце и 180 г брашно. Сложете в купичка, покрийте с останалите 180 г брашно и завийте със стреч фолио.
Приберете кваса за 1 нощ в хладилник.
За да замесите основното тесто за Панетоне, добър помощник би бил кухненски робот или миксер с приставки за тесто. Ръчното измесване би било по-трудно и продължително.
Сложете в купата на уреда кваса от хладилника, сипете яйцата, разбити леко със захарта и останалите 200 грама брашно.
Месете 11 минути с уреда, като през последните 5 добавяте и маслото на малки парченца, до цялостно интегриране и получаване на гладко, меко и лъскаво тесто.
Покрийте купата и оставете да втаса за 1 час на топло.
През това време си обработете бадемите и фурмите.
Бадемите запечете много леко на сух тиган или в слаба фурна, след това ги накълцайте.
Фурмите обезкостете и нарежете на малки парченца.
Готовото тесто за панетоне, премесете за още минута - две и разстелете върху набрашнен плот във форма на квадрат 30/30 см.
Разпределете бадемите и фурмите и сгънете тестото. Премесете го заедно с плънката, за да се разпредели навсякъде.
Разделете на 2 равни части тестото, всяка с приблизително тегло 700 г.
Оформете на топки и сложете във форми за панетоне с основа 15.5 см и височина 12.5-13 см, предварително намаслени или облепени с хартия за печене. С кухненска ножица срежете в средата във форма на кръстче или пък откъснете от тестото и сложете по една малка топка отгоре.
Покрийте формите с фолио и оставете двете панетонета да втасат още веднъж за 2-3 часа.
Печете на 170 градуса за 35-40 минути.
Когато е готово, по традиция панетоне се оставя да изстине по следния начин:
Изважда се от формата и на 2 см от основата напречно се прокарва дълъг шиш. Тестеният сладкиш се обръща с главата надолу, а краищата на шиша се опират върху две твърди и стабилни повърхности, така че панетоне да си виси и изстива обърнато на обратно.
Ако не искате да изпълните това условие, то охлаждането по традиционен начин върху решетка, също е вариант.
За глазурата смелете кафявата захар със захаросаният марон глас. Разбийте кафевия прах със белтъка и залейте двете панетонета с фурми и бадеми.
Оставете глазурата да изсъхне минимум за 15-20 минути, преди да поднесете и разрежете.
По желание поръсете с пудра захар, която е по-скоро за красив ефект.
Да ви е сладко.