Начин на приготвяне
Това е предложение за лесни и много вкусни безглутенови соленки. Те са хрупкави и с пясъчна текстура, много приятни за похапване по всяко време и повод.
За да ги приготвя аз си смилам на брашно овесените ядки с киноата, но вие можете да използвате и готово овесено брашно и такова от киноа.
Смесвам с царевичното брашно, солта и бакпулвера.
Отделно си разбивам леко белтъците и намачквам маргарина с изварата. Използвам домашна кашкавалена извара, която придава разкошен вкус на домашните соленки.
Обединявам всички подготвени съставки и омесвам тесто. Поради липсата на глутен, то е доста ронливо, но с намазнени ръце е лесно да се оформи.
Късам малки топчета, овалвам и сплесквам между двете си длани, след това оформям правоъгълничета и ги подреждам в тавичка, покрита с хартия за печене.
Намазвам с малко разбит белтък и половината от соленките поръсвам с риган, другата половина със зрънца кимион. Тези подправки придават невероятен аромат, но ако не обичате някоя от тях, заменете с друга по вкуса ви.
Безглутеновите соленки с извара пека на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато почервенеят - приблизително 18-20 минути.
Когато изстинат, са готови за консумация.
Добър апетит.