Начин на приготвяне
Най-често срещания вид кускус по нашите магазини е онзи, който сме свикнали да виждаме на малки, кръгли топчета и да хапваме за закуска със захар, масълце и сирене.
Не този вид обаче ще ни е нужен за направата на това ястие, а по-ситният, който се използва в арабската кухня за солени ястия и салати. Най-известни сред ястията с кускус са мароканските вариации с месо и зеленчуци.
Арабският или марокански кускус е пухкав, лесно се комбинира с различни видове месо и поема по-добре вкусовете на приготвената с него гозба.
Приготвя се от твърда пшеница и структурата и размера му позволяват да не се вари, а е достатъчно само да се попари с вода или бульон в съотношение 2:1 течност/кускус.
След кратки минути той си поема бульона, набъбва и е готов. Грешка е такъв кускус да се вари, а единствено би могъл да се приготви на пара, но пак предварително се накисва във течност, този път обаче в съотношение 1:1.
Това ще направим и в тази рецепта.
Препоръчвам я горещо, защото е лесна и божествено вкусна.
Първоначално си подгответе месото като го нарежете на едри хапки и оваляте в половината от подправките - рас ел ханут, куркума и черен пипер.
Сложете лъжица зехтин, малко сок от лимона и доматеното пюре и разбъркайте. Така оставете пилешкото да се маринова, докато приготвяте всичко останало.
Сложете на котлона тенджерка с пилешкия бульон, сока от лимона, настърганата му кора (може и да не слагате цялата) и загрейте.
Лукът, чесъна и магданоза накълцайте и запържете с малко сол в олиото за 4 минути. Сложете другата половина от подправките и разбъркайте.
Налейте топлия бульон, сложете маринованите късчета пилешко и оставете да се готви 20 минути.
Паралелно с това накиснете кускуса в 250 мл бульон, а когато го поеме, сложете в голяма цедка и прикрепете към тенджерката с пилешкото.
Така ще се сготви на пара за времето, в което се прави и месото.
Накрая отстранете кускуса с пиле, а ако е нужно, увеличете огъня, за да се редуцира сосчето и стане по-плътно.
Ориенталското ястие поднесете като разположите в голямо плато кускуса. В средата му формирайте дупка, в която сложете ароматното пилешко и поднесете.
Добър апетит с този ориенталски кускус с пиле и лимон!