Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Розова салата с булгур, тахини сос и кашу

Розова салата с булгур, тахини сос и кашу

Розова салата с булгур, тахини сос и кашу
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • булгур - ½ ч.ч.
  • вода - около 1 и ½ ч.ч.
  • хималайска сол - ½ ч.л. за сваряване на булгура
  • магданоз - 1 шепа нарязан (3 с.л.)
  • чеснови перца - 2 с.л. нарязани
  • орехи - 2 с.л. начупени (сурови)
  • слънчогледови семки - 2 с.л. сурови
  • бадеми - 1 с.л. нарязани (сурови)
  • кашу - 1 с.л. нарязани (сурови)
  • хималайска сол - около ½ ч.л. на вкус (за салатата)
  • За тахини сос
  • сусамов тахан - 3 с.л. (суров)
  • червено цвекло - 1 с.л. кубченца (сурово)
  • хималайска сол - около 3 - 4 щипки на вкус
  • шарлан - 1 с.л. (нерафинирано слънчогледово масло)
  • лимонов сок - на вкус
  • вода - около ½ к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 250 мл

Във врящата подсолена вода сваряваме булгура, като през цялото време тенджерката е без капак – отхлупена, за да изври излишната вода. Разбъркваме често с дървена плоска бъркалка. Щом варивото омекне - сваляме от котлона и оставяме да изстива. Дори да е все още леко водно, докато изстине, ще набъбне и ще поеме водата.

Отделно в каната на пасатор, сипваме съставките за тахини соса: сусамов тахан, сурово червено цвекло на ситни кубченца, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), хималайска сол и лимонов сок на вкус. Смиламе с пасатор до фино пюре, като постепенно наливаме вода до получаване на желаната гъстота на финия сос (добре е да не е много гъст).

В дълбок съд, смесваме изстиналия сварен булгур, на ситно нарязани пресен магданоз и чеснови зелени перца, сурови слънчогледови семена, начупени орехови ядки, нарязани бадеми и кашу, розовия тахини сос и още малко хималайска сол на вкус.

Ако искаме да е още по-свежа салатата с булгур - по желание на вкус добавяме още малко лимонов сок или бял балсамов оцет. Разбъркваме всичко заедно, за да се овкуси равномерно.

Поднасяме прясно приготвена, като чудесно се комбинира с домашни фалафели - нахутени кюфтенца.

Вкусна розова салата с булгур, ядки и тахини сос – микс от разнообразни вкусове, съчетани в нежна хармония!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: