Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт с Круши и Какао

Тарт с Круши и Какао

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тарт с Круши и Какао
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
48 мин.
Порции
12
"Невероятен и за небцето, и за очите - тарт с круши и какао - събитие на нашата трапеза"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 300 г
  • какао - 20 г 100% натурално, на прах
  • яйца - 1 бр. XL
  • захар - 75 г кафява, пудра
  • краве масло - 150 г студено
  • прясно мляко - 25 мл
  • бакпулвер - 1 ч.л. без връх
  • Пълнеж
  • круши - 2 бр. (или повече, по желание)
  • лимони - 1/2 бр.
  • нишесте - 1 пакетче, 100 г Какао
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 140 г
  • шоколад - 125 г
  • вода - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тарт с Круши и Какао, който освен много вкусен е и ефектен. Гостите ви ще го оценят!

Приготвя се какаово маслено тесто за тарт, като в купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера и пудрата захар. Добавя се маслото на парченца и се втрива до получаване на трохи. Към маслените какаови трохи се чуква яйцето, но се заделя малко от белтъка му за намазване. Сипва се и млякото и се замесва гладко тесто.

Тестото се завива със стреч фолио и се оставя в хладилник за 15 минути, след това се разточва върху пласт хартия за печене на кръгла кора с приблизителен диаметър 35 см. Взима се заедно с хартията и се обръща върху форма за класически тарт с диаметър 28 см. (стандартният размер на почти всички форми за тарт и киш)

Хартията се отлепя и тестото се притиска, за да прилепне по дъното и стените на тавичката. Стърчащите краища се изрязват и от тях може да се приготвят блатове за вкусни тарталети, какаови бисквитки, сладки кошнички.

Правят се дупки с вилица навсякъде по дъното и стените и блатът се прибира в хладилник за още 15 минути. През това време се загрява фурната до 180 градуса.

Крушите се разполовяват, обелват и почистват от вътрешните жилки и семки. Върху тях се изцежда лимонов сок, за да не потъмняват.

Изстуденият какаов блат за нашия плодов тарт се намазва с остатъка от белтъка на яйцето и се пече за 18 минути.

Наглежда се и ако в средата започне да се издува, се бодва пак с вилицата и веднага ще слегне.

Когато е готов, се оставя да изстине.

Приготвя се крем от готово какаово нишесте.

900 мл. от млякото със захарта се слагат на котлона и когато течността е готова да заври, се сипват на струйка останалите 100 мл. мляко с разтвореното в него какаово нишесте. Вари се на бавен огън до сгъстяване за времето указано на пакета.

Половинките круши се подреждат с разреза надолу върху изстиналия блат.

Готовия крем се дърпа от котлона и се бърка няколко минути, за да не е прекалено горещ. Сипва се върху блата с крушите и се оставя да стегне и изстине.

Възможно е да ви остане малко от крема, особено ако сте използвали 3 круши, и те са заели повече място.

С това вкусният тарт с круши и какао може да бъде завършен, но по желание се добавя и сметана, орехи или шоколад за още разкош.

Това, което направих аз, е да разтопя на слаб огън 125 г. черен шоколад с 50 мл. вода. Напълних в кухненски биберон и залях сладкиша с круши, правейки кръгообразни форми.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

TanyaGyurova
TanyaGyurova
Този сладкиш изглежда невероятно изкушаващо! :)
30.01.2021 16:01