Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за риба»Сметанов сос за сьомга

Сметанов сос за сьомга

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сметанов сос за сьомга
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
2
"Поднесена със сметанов сос сьомгата е много по-вкусна"

Необходими Продукти

  • сметана - 200 г заквасена
  • сметана - 50 г готварска
  • лимони - 1/2 бр.
  • бял пипер - 2 щипки
  • карамфил - 4 - 5 гвоздейчета
  • кориандър - 1 с.л. сушени листа
  • индийско орехче - 2 щипки, на прах
  • джинджифил - 1 щипка
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този сметанов сос за сьомга е вдъхновен от индийското Тандури. Той може да се използва по три начина - като студен сос, с който да се акомпанира рибата, която е отделно изпечена, но може и да се намаже обилно самото рибно филе и да се пече на фурна заедно със соса. Третият начин е просто да се използва за марината.

Приготвянето е изключително лесно и само в няколко прости стъпки:

Двата вида сметана се смесват в купа. Добавя се солта, сушените листа кориандър, джинджифила, индийско орехче и бял пипер. С пръсти се стриват пъпчиците на карамфила, а малките дръжки се отстраняват.

Настъргва се чесъна на фино ренде или се пресова.

Кората на 1/2 лимон също се настъргва много фино и само жълтата част, а сокът на цитруса се изстисква.

Всичко се смесва много добре до гладка консистенция и сосът за риба е готов! Свеж и ароматен!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: