Сос Фрикасе

М. ИвановаМ. Иванова
Новак
97913
Сос Фрикасе
Снимка: М. Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Невероятно вкусен сос Фрикасе - за любимото пиле или пълнени чушки"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 400 г (1 кофичка)
  • жълтъци - 2 бр.
  • краве масло - 50 г (разтопено)
  • брашно - 3 с.л.
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • вода - 400 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е най-добрият сос Фрикасе, който някога ми се е получавал, и заслугата за това е на моята любима баба!

Използвам го както за месо (основно пиле фрикасе), така и за зеленчуци (например пълнени чушки).

1. Предварително си загрейте водата в касерола или тенджерка. Когато заври, я дръпнете от котлона и разтворете в нея бульона.

2. След това в дълбок съд (тип купа) добавете киселото мляко, жълтъците и брашното.

Разбийте ги до хубава еднородна смес с ел. бъркалка/ миксер или на ръка. Както ви е удобно, стига сместа да не стане на бучки.

3. Когато сте готови със сместа, я изсипете в уок тиган или тенджера и добавете бульона, който предварително приготвихте) и разтопеното масло.

След това поставете на котлон на средна температура (не максимално висока) и разбърквайте от време на време, докато сместа се сгъсти.

Един съвет: Аз лично използвам този класически сос за пиле Фрикасе с гъбен/пилешки бульон, а за пълнени чушки използвам зеленчуков бульон. :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: