Начин на приготвяне
Това е най-добрият сос Фрикасе, който някога ми се е получавал, и заслугата за това е на моята любима баба!
Използвам го както за месо (основно пиле фрикасе), така и за зеленчуци (например пълнени чушки).
1. Предварително си загрейте водата в касерола или тенджерка. Когато заври, я дръпнете от котлона и разтворете в нея бульона.
2. След това в дълбок съд (тип купа) добавете киселото мляко, жълтъците и брашното.
Разбийте ги до хубава еднородна смес с ел. бъркалка/ миксер или на ръка. Както ви е удобно, стига сместа да не стане на бучки.
3. Когато сте готови със сместа, я изсипете в уок тиган или тенджера и добавете бульона, който предварително приготвихте) и разтопеното масло.
След това поставете на котлон на средна температура (не максимално висока) и разбърквайте от време на време, докато сместа се сгъсти.
Един съвет: Аз лично използвам този класически сос за пиле Фрикасе с гъбен/пилешки бульон, а за пълнени чушки използвам зеленчуков бульон. :)