Начин на приготвяне
Маята се разтваря с малко топла вода и захарта.
Киселото мляко (100 г) се разбива с водата.
Содата се разбърква с киселото мляко ( 3 с.л) и се изчаква да се активира.
Брашното се пресява. Добавят се всички продукти и се меси, докато се образува гладко и меко тесто.
Полученото тесто се поставя в купа и се завива с торбичка или кърпа, докато удвои обема си.
Готовото тесто се разделя на 3 части. На набрашнена повърхност се разточват 3 правоъгълника. Мажат се с масло и сирене.
Нареждат се един върху друг. Завиват се на руло и се режат на парчета.
В съд с хартия за печене се нареждат получените малки рула и се оставят отново да удвоят обема си.
След като са готови за печене, се намазват с разбитият жълтък.
Тутманикът се пече на предварително загрята фурна на 180°C за 30 мин.
След като е готов, се изважда и покрива с кърпа.
Тутманикът на баба става изключително вкусен и прекрасен за закуска!
Коментари