Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Рогчета»Рогчета с разкошна плънка и маково семе

Рогчета с разкошна плънка и маково семе

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Рогчета с разкошна плънка и маково семе
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
01/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Страхотни рогчета с маково семе - спокойно, имат си и плънка"

Необходими Продукти

  • За тесто
  • брашно - 400 грама + за поръсване на плота
  • мая - 12 г жива
  • олио - 40 мл.
  • яйце - 1 бр. голямо
  • вода - 120 мл.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • маково семе - 1 с.л. + за поръсване
  • Плънка
  • овче сирене - 170 грама
  • извара - 140 г кашкавалена
  • заквасена сметана - 2 с.л. с връх
  • чубрица - 1 щипка
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята при леко затоплената до 37 градуса вода. Сложете захарта, разбъркайте, докато се разтвори всичко в течността, и оставете да шупне за 8-10 минути.

Пресейте брашното в купа, сложете при него лъжица маково семе и солта.

В средата направете кладенче, в което сипете киселото мляко на стайна температура, част от олиото, шупналата мая и белтъка на яйцето.

Започнете да бъркате, докато се усвоят течните съставки от брашното, като постепенно си добавите и останалото олио, а може и разтопено масло или мас. Ако усетите тестото твърдо, сипете още малко течност, а ако ви е много меко, поръсвайте брашънце.

Омесете гладко и еластично тесто и го оставете в купата да втаса за 40-50 минути, задължително покрито със домакинско фолио.

Разделете втасалото тесто на части, толкова големи, каквато големина предпочитате за вашите рогчета. Оформете на топки и покрийте с кърпа за 10-15 минути да починат. През това време пригответе плънката.

Намачкайте с вилица сиренето с изварата, жълтъка и заквасената сметана. Добавете чубрица и разбъркайте. Ако рогчетата не са за деца, може да се сложи и фино натрошено люто чушле или и други подправки на вкус.

Разточвайте всяка топчица тесто на издължена, обла кора, не много тънка. Слагайте по дължина ивица от плънката и сгъвайте пак по дължина, като прищипвате краищата и леко ги подгъвате.

Слагайте рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго и им придайте леко извита форма. Ще ви излязат две тави.

Оставете ги да втасат за още 1 час.

Намажете с разбит с малко вода и олио жълтък, поръсете с още маково семе и печете около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Времето може да варира според големината на закуските със сирене, които сте оформили, затова ги наглеждайте. Готови са, когато придобият златист загар.

Може да ги поднесете още топли - пухкави и вкусни, тези рогчета с разкошна плънка и маково семе са ми любими за сутрешна или следобедна закуска!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Забравила съм да напиша в продуктите 3-4 с.л. с връх -кисело мляко. Извинявам се.
21.02.2021 15:04