Начин на приготвяне
Нахутът е най-добре да е белен, за да стане съвсем гладко. Ако се използва обикновен, е добре след като си свари и изстине, зрънцата да се обелят.
Най-лесно това става, като се взима по малко от сварения нахут и се разтърква между дланите с бързи движения. Люспите се отделят и остава само беленият нахут. Така се процедира малко по малко с всичкия нахут.
Но дори и да не се бели нахутът за тази рецепта, пак става, единствено при смилането няма да стане толкова гладко, а ще има парченца люспи.
Нахутът се накисва от предната вечер и на другия ден се сварява.
Когато изстине изцяло, се смила в чопъра. Налага се от време на време да се спира и да се отваря, за да се побутва надолу от стените, докато се смели всичкият нахут. Към края, ако е необходимо, може да се добави до 1 с.л. от водата от варенето на нахута, за да се смели изцяло добре и да стане хомогенна гладка смес.
Смленият нахут се премества в купа. Към него с добавят останалите продукти и се разбъркват заедно, докато стане гъста смес, но не достатъчно суха за оформяне на тесто.
Шоколадът се нарязва на малки парченца и се прибавя към сместа.
Фурната се загрява на 180 градуса.
В намазнена малка тавичка се разпределя сместа, като се натиска с пръсти, за да стане равно навсякъде.
Пече се шоколадовия сладкиш около 20-25 минути, като е добре първо да е няколко минути само на долен реотан, а после да се включи и горният.
Когато е готов паят, се оставя поне 5-10 минути да поизстине и след това може да се сервира самостоятелно с някакъв топинг (например карамел), бита сметана или топка ванилов сладолед.