Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Бутер пай със спанак и нахут

Бутер пай със спанак и нахут

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Бутер пай със спанак и нахут
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
27/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Голямо ДА за соления бутер пай, който си имаме тук"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 800 г, размразено
  • нахут - 1 консерва
  • спанак - 200 г
  • червен лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз
  • растително мляко - 120 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • млян кимион
  • мащерка
  • риган
  • градински чай
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Спанакът се измива и накъсва на едро.

В сгорещено олио се запържват лукът и чесънът заедно с щипка сол.

Когато лукът започне да става леко прозрачен, се добавят подправките и се разбърква добре.

Нахутът се намачква с преса за мачкане на картофи и се добавя в тенджерата. Добавя се още сол и се разбърква добре. Оставя се да се готви около 4 минути.

След това се прибавя спанакът. Разбърква се, добавя се още сол, ако е необходимо, и се оставя, докато омекне спанакът.

Брашното се разбърква с млякото, докато вече няма бучки и се прибавя към сместа.

Готви се няколко минути, докато заври и се сгъсти.

Сваля се от котлона и се оставя да поизстине сместа за соления пай.

Разстила се половината от бутертестото и върху него се разпределя сместа. Отгоре се поставя другата половина и краищата се прищъпват с вилица.

Отгоре с нож се правят на няколко места няколко разреза, за да не се пълни спаначеният пай с въздух, докато се пече.

Ако не по този начин, може да се направят отделни малки бутерки като малки джобчета.

Пече се на 200 градуса около 20-25 минути.

Когато е готов, бутер паят със спанак и нахут се оставя да изстине първо поне 5 минути, преди да се нареже.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: