Начин на приготвяне
Маята се разтваря с малко топла вода и захарта.
Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипват се по средата яйцето, маята, солта, киселото мляко и олиото. Разбъркват се и се получава гладка каша. Постепенно се добавя водата и се замесва тесто.
Полученото тесто се поставя в купа и се изчаква да удвои обема си.
Когато е втасало, се разточва на набрашнена повърхност. Намазва се обилно с масло и се нарязва на ленти.
Завива се като руло и се поставя в съд с хартия за печене.
Изчаква се отново да удвои обема си.
Получената питка се намазва с разбития жълтък с олио и се поръсва със семена.
Пече се погачата на предварително загрята фурна на 180°C за 30-40 минути.
Получава се мека и вкусна маслена питка със семена!