Начин на приготвяне
Почистете пилето. С пръсти внимателно отделете кожата от месото, без да я разкъсвате. В получения джоб пъхнете на части маслото и го разнесете по цялото пиле. Прехвърлете в тава и поръсете със зехтина и подправките. Натрийте пилето, така че цялото да е добре овкусено.
Пъхнете портокала в него. Добавете в тавата за печене виното и водата. Покрийте с алуминиево фолио и печете 1 час на 200°. Махнете фолиото и допечете за още 35-40 мин. (обливайте пилето със соковете, отделени в тавата).
За соса с гъби нарежете печурките на 4 и наситнете чесъна. Задушете ги в маслото за 1-2 мин. Овкусете със сухите подправки и добавете брашното.
Запържете за 20-на сек. и започнете да добавяте млякото (на тънка струя и при непрекъснато разбъркване). Щом получите желаната от вас гъстота, прибавете наситнения копър и снемете от огъня.
Поднесете сочното пиле с гъбен сос и резен лимон.
Не забравяйте да сервирате и богата салата към Сочно печено пиле с гъбен сос.