Начин на приготвяне
Постиламе си бамбуковата рогозка, специална за навиването на кимбап (суши). Отгоре поставяме 1 лист водорасли – кори Нори, разрязан на две по дължина, и едната половина - на още две равни части, но срязани по широчина.
Подготвяме заготовките, като разделяме ориза на 2 части: в първата купичка - предварително сварен ориз за суши допълнително овкусен с щипка хималайска сол, млян черен пипер и сусамово масло, а във втората купичка – от сварения ориз, естествено оцветен в розово цикламено - разбъркан със сока от рендосано червено цвекло и подправен със сусамово масло, хималайска сол и оцет Балсамико.
Отделно в купичка разбъркваме яйцето с щипка хималайска сол и го изпържваме като малка палачинка в керамичен тиган с незалепващо покритие. След това я нарязваме на дълги лентички.
В малка тенджерка в малко подсолена водичка сваряваме моркова, който преди това сме нарязали на дълги фини пръчици – дебели 5 х 5 мм. Малко преди да е омекнал, пускаме в горещата вода измити спаначените листа – цели.
Върху двете малки квадратни части кори Нори разстиламе тънък пласт цикламен ориз, като в горния и долния край си оставяме ленти без ориз. Подреждаме върху всяка част посредата 3-4 яйчени лентички, 2-3 морковени пръчици и 3 листа спанак. Постиламе найлон или стреч фолио върху рогозката, завиваме рулцата и след като затворим кръга, притискаме в единия край по дължина, така че да се получи формата на капка. 2 капковидни рулца, които като съберем, получаваме сърцевидна форма на нашето суши.
Върху втората половина лист разстиламе равномерно оризов пласт, като в горния край си оставяме 2-3 см без ориз, за по-стабилно залепване при завършека.
Подреждаме по средата върху ориза сърцето от 2 капковидни рулца, допълваме малко ориз в свивката на сърцето и завиваме рулото с помощта на рогозката, с равномерно внимателно притискане, така че да се получи кимбап / суши с правилна кръгла форма.
От това руло се получават 5-6 бр. рулца кимбап, затова преди да започнем рязането, мислено разделяме повърхността на 6 равни части.
Използваме остър тънък нож, който преди всяко разрязване измиваме, подсушаваме и леко навлажняваме, за едно гладко и безпроблемно рязане. Движенията трябва да бъдат умерени, внимателни и бързи, тъй като цикламеният ориз може да оцвети белия.
След това с помощта обратната част на ножа оформяме кръга в сърцевидна форма, като в долната част с ръка притискаме завършека на сърчицето.
Поднасяме свежо приготвения вегетариански кимбап Сърце в блюдо / плато за празника на влюбените Св. Валентин или друг специален повод!
Чудно Вкусно!