Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Сладки банички с ябълков мус

Сладки банички с ябълков мус

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Сладки банички с ябълков мус
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Страхотно начало или продължение на деня със сладките банички с ябълков мус"

Необходими Продукти

  • ябълки - 7 бр.
  • лимони - 1
  • канела - 1 пръчка
  • ванилия - 1 шушулка
  • кафява захар - 4 с.л. (алтернативно мед или агаве )
  • вода - 100 мл
  • сметана - - 3 с.л. заквасена или течна
  • кори - около 8 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, измийте добре ябълките. Можете да ги обелите или да ги използвате с кората. Извадете сърцевината и нарежете ситно ябълките. Поставете малко лимонов сок върху нарязаните ябълки, за да предотвратите потъмняване.

Оставете обелените нарязани ябълки и 100 мл вода да заврат в тенджера. Добавете шушулка ванилия и пръчката канела към ябълките.

Покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри 8 до 10 минути. Разбърквайте от време на време, но не забравяйте веднага да затворите отново капака, за да не се изпари твърде много от течността.

Можете да готвите ябълки в микровълновата фурна за 5 минути или просто да готвите на котлона до омекване! Ако предпочитате ябълковия сос да е с по едри парченца ябълки, можете да свалите тенджерата от котлона няколко минути по-рано и да използвате без пюриране.

Когато ябълките омекнат, извадете ваниловата шушулка и пръчката канела от тенджерата. За подслаждане може да се използва кафява захар, мед или друг подсладител, като сироп от агаве (около 4 с.л.). Накрая можете да пюрирате ябълковия сос и да го оставите да се охлади, преди да напълните баничките.

Можете, ако желаете, да добавите 2 супени лъжици сметана към готовите ябълки, за още по-добър вкус! Загрейте фурната до приблизително 180°C и застелете тавичката с хартия за печене

Пригответе си корите за 10 банички с 4 слоя кори за всяка и разтопете маслото за намазване на корите. Разгънете 4 листа. Навлажнете кухненска кърпа с вода, разстелете я върху плота и поставете суха кърпа върху нея.

Отгоре поставете първия лист от корите и намажете с малко разтопено масло. Бързо поставете втория лист отгоре така с четирите листа.

Нарежете с нож намазаните кори на 10/12 см ивици, докато получите 10 парчета и разпределете малко ябълкова смес върху долната половина на всяко парче. Сгънете във форма на триъгълник и внимателно навийте сладките банички.

Поставете баничките с ябълков мус върху тава за печене, застлана с хартия за печене, и печете в предварително загрятата фурна за около 15-20 минути, докато се зачервят и станат хрупкави.

След изпичането оставете баничките с ябълковя мус да се охладят за кратко върху тавата за печене и поръсете с пудра захар преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: