Начин на приготвяне
Първо, измийте добре ябълките. Можете да ги обелите или да ги използвате с кората. Извадете сърцевината и нарежете ситно ябълките. Поставете малко лимонов сок върху нарязаните ябълки, за да предотвратите потъмняване.
Оставете обелените нарязани ябълки и 100 мл вода да заврат в тенджера. Добавете шушулка ванилия и пръчката канела към ябълките.
Покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри 8 до 10 минути. Разбърквайте от време на време, но не забравяйте веднага да затворите отново капака, за да не се изпари твърде много от течността.
Можете да готвите ябълки в микровълновата фурна за 5 минути или просто да готвите на котлона до омекване! Ако предпочитате ябълковия сос да е с по едри парченца ябълки, можете да свалите тенджерата от котлона няколко минути по-рано и да използвате без пюриране.
Когато ябълките омекнат, извадете ваниловата шушулка и пръчката канела от тенджерата. За подслаждане може да се използва кафява захар, мед или друг подсладител, като сироп от агаве (около 4 с.л.). Накрая можете да пюрирате ябълковия сос и да го оставите да се охлади, преди да напълните баничките.
Можете, ако желаете, да добавите 2 супени лъжици сметана към готовите ябълки, за още по-добър вкус! Загрейте фурната до приблизително 180°C и застелете тавичката с хартия за печене
Пригответе си корите за 10 банички с 4 слоя кори за всяка и разтопете маслото за намазване на корите. Разгънете 4 листа. Навлажнете кухненска кърпа с вода, разстелете я върху плота и поставете суха кърпа върху нея.
Отгоре поставете първия лист от корите и намажете с малко разтопено масло. Бързо поставете втория лист отгоре така с четирите листа.
Нарежете с нож намазаните кори на 10/12 см ивици, докато получите 10 парчета и разпределете малко ябълкова смес върху долната половина на всяко парче. Сгънете във форма на триъгълник и внимателно навийте сладките банички.
Поставете баничките с ябълков мус върху тава за печене, застлана с хартия за печене, и печете в предварително загрятата фурна за около 15-20 минути, докато се зачервят и станат хрупкави.
След изпичането оставете баничките с ябълковя мус да се охладят за кратко върху тавата за печене и поръсете с пудра захар преди сервиране.