Начин на приготвяне
Обелете ябълките, отстранете семенната част и ги нарежете на четвъртинки. Добавете водата, захарта и лимонената киселина.
Съотношението вода и ябълки е 1: 1; захар - в размер на 1 супена лъжица на 150-200 грама ябълки, в зависимост от това колко сладки са ябълките, разчитайте на вашия вкус; лимонена киселина - в зависимост от това колко са кисели самите ябълки или не, опитайте, може би киселината няма да е необходима.)
Поставете съда на огъня, доведете до кипене и изчакайте, докато ябълките заврат. След като течността заври, ще отнеме около 5-10 минути - в зависимост от сорта ябълки.
С помощта на блендер, миксер или сито пригответе ябълково пюре от получената маса.
Към ябълковото пюре прибавете 1 с.л. грис. Разбийте с миксер. Отстранете съда от огъня.
Прибавяйте така по една лъжица грис при непрекъснато бъркане с миксера, до изчерпване на количеството му.
Отново върнете съда на огъня и при непрекъснато бъркане гответе до готовност на гриса. След като сместа заври, варете 3-4 минути, като разбърквате от време на време и внимавате да не загори.
Отстранете ябълковия сос и оставете за кратко да се охлади, а след това разбийте с миксер. Масата трябва да побелее, да увеличи в обема си и да се охлади напълно.
За да стане този процес по-бърз, а мусът - по въздушен, това трябва да стане при бързо охлаждане. За да направите това, по време на биенето, поставете съда с ябълковия мус в по-широк съд, изливайки там леденостудена вода.
Резултатът е ефирен ябълков мус. Сложете го в хладилник за няколко часа и ще стане по-гъст и свеж.
Ябълковият мус с грис е вкусен, ефирен, освежаващ! Ако никога не сте го приготвяли, опитайте да направите този ябълков мус - със сигурност ще ви хареса!
Приятен апетит ! ! !