Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Ябълков мус с грис

Ябълков мус с грис

Ябълков мус с грис
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
21/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"А понякога на душата ѝ се иска нещо по-леко за десерт, като този нежен ябълков мус с грис"

Необходими Продукти

  • ябълки - 650 г
  • вода - 650 мл
  • захар - 5 с.л.
  • грис - 5 с.л.
  • лимонена киселина - на върха на ножа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете ябълките, отстранете семенната част и ги нарежете на четвъртинки. Добавете водата, захарта и лимонената киселина.

Съотношението вода и ябълки е 1: 1; захар - в размер на 1 супена лъжица на 150-200 грама ябълки, в зависимост от това колко сладки са ябълките, разчитайте на вашия вкус; лимонена киселина - в зависимост от това колко са кисели самите ябълки или не, опитайте, може би киселината няма да е необходима.)

Поставете съда на огъня, доведете до кипене и изчакайте, докато ябълките заврат. След като течността заври, ще отнеме около 5-10 минути - в зависимост от сорта ябълки.

С помощта на блендер, миксер или сито пригответе ябълково пюре от получената маса.

Към ябълковото пюре прибавете 1 с.л. грис. Разбийте с миксер. Отстранете съда от огъня.

Прибавяйте така по една лъжица грис при непрекъснато бъркане с миксера, до изчерпване на количеството му.

Отново върнете съда на огъня и при непрекъснато бъркане гответе до готовност на гриса. След като сместа заври, варете 3-4 минути, като разбърквате от време на време и внимавате да не загори.

Отстранете ябълковия сос и оставете за кратко да се охлади, а след това разбийте с миксер. Масата трябва да побелее, да увеличи в обема си и да се охлади напълно.

За да стане този процес по-бърз, а мусът - по въздушен, това трябва да стане при бързо охлаждане. За да направите това, по време на биенето, поставете съда с ябълковия мус в по-широк съд, изливайки там леденостудена вода.

Резултатът е ефирен ябълков мус. Сложете го в хладилник за няколко часа и ще стане по-гъст и свеж.

Ябълковият мус с грис е вкусен, ефирен, освежаващ! Ако никога не сте го приготвяли, опитайте да направите този ябълков мус - със сигурност ще ви хареса!

Приятен апетит ! ! !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: