Начин на приготвяне
Подготовка на пълнежа:
Ябълките се настъргват на ренде, прибавя се захарта, галетата и канелата и сместа се разбърква до хомогенизиране.
Тестото се замесва от брашното, солта, 50 г слънчогледово масло и водата, като подобрител може да се сложи 10 г оцет. Тестото трябва да бъде с температура 18-20 градуса. След замесване отлежава 20-30 минути.
Тестото се разделя на късове с маса 120 г, след което се окръгляват. Всяка топка се намазва с мазнина, която представлява смес от 50 г масло и 50 г св. мас, и се подреждат в тава. Оставят се да отлежат 40-80 минути.
През това време те добиват еластичност и годност да се разточват на тънки тестени листове. Готовите късове тесто се разточват на питки, намазват се с олиото и отлежават 20-30 минути.
От всяка питка се формира тънък прозрачен лист, който се поръсва с мазнина и се сгъва на квадрат със страна 20 см. Поставя се пълнежът и се сгъва по диагонала на квадрата.
Формираните триъгълни баници се нареждат една до друга в тава и се поръсват с останалото количество мазнина. Изпичат се веднага след формирането им при температура на печене 250-270 градуса за около 20 минути.
След опичане се поръсват с пудра захар.