Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Постно къри ризото със соеви хапки

Постно къри ризото със соеви хапки

Постно къри ризото със соеви хапки
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
19/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Богатият асортимент от подправки прави това италианско постно ризото толкова неустоимо вкусно"

Необходими Продукти

  • бисерен ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 голяма глава
  • соеви хапки - 1 ч.ч.
  • грах - ½ консерва, малка
  • царевица - ½ консерва, малка
  • чай от джоджен - около 2 и ½ ч.ч.
  • мадраско къри - 1 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • джинджифил - 3 щипки на прах
  • черен пипер - 1/3 равна ч.л., млян
  • кимион - 1/3 равна ч.л., млян
  • хималайска сол - 2 ч.л., на вкус
  • кафява захар - ½ ч.л., Демерара
  • шарлан - 3 - 4 с.л., слънчогледово масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Хубаво измиваме 1 ч.ч. бисерен ориз (2-3 пъти) и го оставяме да се накисва.

2. В малка тенджерка сваряваме в 2 и ½ ч.ч. вода 2-3 с.л. сушен и стрит джоджен и 1 ч.ч. соеви хапки.

3. Отделно загряваме 3-4 с.л. шарлан – нерафинирано слънчогледово масло, в дълбок тиган с керамично незалепващо покритие. Сипваме нарязания лук (1 голяма глава) и поставяме капак.

След 2-3 минутки прибавяме отцедения ориз и разбъркваме. Подправяме с всички овкусяващи подправки: мадраско къри, куркума, кимион, черен пипер, джинджифил на прах, хималайска сол и кафява захар Демерара.

Отново разбъркваме и заливаме ориза с 1 ч.ч. сварения чай от джоджен. Поставяме капака и оставяме да къкри, докато я поеме изцяло.

След това заливаме с още 1 ч.ч., прибавяме соевите хапки, граха и царевицата, разбъркваме и отново похлупваме с капака.

Накрая добавяме само ако е необходимо още половин ч.ч. чай и щипка хималайска сол – на вкус.

Поднасяме вкусното ризото - постно къри ризото със соеви хапки, грах и царевица за обяд – по желание оформено като купол.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: