Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Орехов мус без захар

Орехов мус без захар

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Орехов мус без захар
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
19/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
33 мин.
Порции
4
"Орехов мус без захар, който винаги предизвиква усмивка на лицата на хората, които го опитват"

Необходими Продукти

  • орехи - 50 г
  • фурми - 40 г (4 броя обезкостени фурми)
  • канела - 1/3 ч.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • желатин - 1 лист 2.2 г
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 50 г
  • За украса
  • орехи
  • фурми
  • сушени плодове - други или ядки по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ореховите ядки и обезкостените фурми се смилат в блендер много фино заедно с канелата, за да се получи еднородна паста. Ако се залепва по стените, избутва се до ножчетата и се завърта на още няколко оборота, за да се постигне желаният резултат.

Едното яйце плюс жълтък на второто се разбиват и смесват с прясното мляко. Белтъкът се заделя за по-нататък, задължително в идеално суха и чиста чашка. При млякото и яйцата се сипва ореховата паста и се разбърква до идеално гладка смес.

Поставя се на умерен огън, максимум 90-100°C и се бърка до сгъстяване 10 минути.

Желатинът се оставя в студена вода за 3-4 минути да се хидратира.

Сгъстеното кремче се дърпа от огъня и се изчаква температурата му да спадне малко. Ако имате кухненски термометър, измерете си най-добре топлината, която трябва да спадне до 80 градуса.

Тогава сложете хидратирания и добре отцеден от водата желатин. Разбъркайте много добре.

За да имаме истински мус, ни трябва въздушна и пухкава текстура, а за това ще се погрижи белтъкът от второто яйце, който сме заделили. Той се разбива на водна баня при 60 градуса за 7-8 минути заедно с меда. По този начин белтъкът ще побелее и стане пухкав, но не прекалено, както ако го бием самостоятелно без меда. Целта е да има плътност, а и чрез водната баня се загрява достатъчно, че да не е суров.

Бялата белтъчния крем се сипва при ореховия, който вече е почти изстинал. Разбърква се плавно с шпатула с кръгови движения до еднородна смес.

Ореховият мус се налива в чашки и прибира в хладилник за 1 час да стегне.

Преди поднасяне ореховия крем се гарнира с орехови ядки, още фурми или други сушени плодове.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Приказен мус.
20.02.2021 11:15
1