Начин на приготвяне
Нарежете агнешките котлети с дебелина около 8 мм или помолете за това в месарницата, от която ги закупувате. Измийте и подсушете с кухненска хартия.
Пригответе маринатата за месото като смесите бялото вино със зехтина, щипка сол, черен пипер, джоджен, лют пипер и половината от розмарина (само листенцата).
Добавете лъжица захар, тя ще направи агнешкото крехко. Разбъркайте и залейте агнешките котлети, така че да са добре напоени от течността, но не е нужно да бъдат изцяло покрити.
Оставете да се мариноват за 4-5 часа.
Обелете и нарежете на едри парченца картофите, а главата чесън обелете от външния пласт суха обвивка. Скилидките сложете върху дъска за рязане и смачкайте леко с широката част на ножа.
В тавичка сипете част от маринатата на агнешкото и сложете картофите и чесъна. Поръсете ги със солчица, останалия розмарин и малко червен пипер.
Тук по грешка аз поръсих с индийско орехче на прах, мислейки че е червен пипер (понякога се случват и такива неща, но точно благодарение на тях откриваме и нови вкусове) и трябва да призная, че стана супер вкусно.
Не се натрапва и усеща силно тази подправка, а само придава по хубав вкус. Ако решите, и вие сложете.
Подредете небрежно агнешките котлети върху картофите, полейте с останалата марината, щипка сол, малко вода (около 150 мл) и още малко зехтин.
Завийте тавата с алуминиево фолио, а ако има капак, използвайте него.
Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, а след това намалете на 150 градуса за около час и 20 минути.
Така бавничко агнешкото с картофи ще си се задуши и пече едновременно, а чесънът и подправките ще го ароматизират прекрасно.
Накрая махнете капака или фолиото и печете агнешкото на по-силен огън, за да се получи приятен загар.
Поднесете маринованите агнешки котлети на фурна топли със свежа зелена салата. Добър апетит!
Вижте също как да си направите агнешко печено на порции или вкусно агнешко със спанак и ориз.
Коментари