Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пролетни рулца»Пролетни рулца със скариди

Пролетни рулца със скариди

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Пролетни рулца със скариди
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Потопете в сос, отхапете и се оставете на всички вкусове от тези пролетни рулца да ви завладеят"

Необходими Продукти

  • сушени гъби шийтаке - 4 бр. (13 г)
  • вода - 1/2 чаша (за накисване на сушените гъби шийтаке)
  • скариди - 70 г или 4 бр.
  • пилешко месо - 55 г
  • оризова юфка - 40 г
  • бамбукови пръчици - 200 г варени
  • джинджифил - 2 см, пресен
  • зелен лук - 23 г (използвайте само бяла част)
  • китайска чеснова трева - 2 стръка
  • моркови - 90 г
  • бобови кълнове - 70 г
  • сусамово масло - 1 супена лъжица
  • листа за пролетни рулца - 10 бр.
  • За марината на скариди и месо
  • соев сос - 2 ч.л.
  • саке - 1/2 ч.л.
  • горчица - 1/2 ч.л. или на вкус (от хрян и синап)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви рецепта за японски пролетни рулца Harumaki, взаимствана от китайската кухня и много популярни в Япония. Разликата е в сакето и характерната японска горчица с хрян и синап (макар всяка друга да е подходяща за мариноването на месото), както и няколко вида месо в пълнежа.

Месото, което се добавя към скаридите, може да е свинско, пилешко и комбинация от двете. Всички зеленчуци, също са подходящи и по ваш избор, само зелето е пропуснато в нашите пролетни рулца, защото вкусът му не се съчетава добре със скаридите.

Първо си пригответе всички съставки на плота.

Накиснете сушените гъби в 1/2чаша вода, за да ги хидратирате, около 15 минути.

Нарежете скаридите и пилешкото на малки парченца. Смесете съставките за маринатата в средна по големина купа. Добавете скаридите, пилето в купата и разбъркайте добре. Заделете да се маринова.

Гответе фидето във вряща вода за 2-3 минути. Отцедете добре и нарежете на дължина 2 см.

Нарежете сварените бамбукови пръчици, джинджифила, хидратираните гъби, чесновата трева, зеления лук (бялата част) и морковите на тънки ивици и после ги наситнете). Измийте кълновете на боба и ги отцедете добре.

Загрейте сусамовото масло и джинджифила на средно силен огън в голям тиган. След като започне да ухае, добавете скаридите /пилето/ и разбъркайте, запържете, докато порозовеят скаридите.

Добавете бамбуковите пръчици и морков и разбъркайте, запържете до леко омекване на морковите. Добавете кълновете от боб, нарязаните чеснова трева и зелен лук, хидратираните гъби и разбъркайте, след това добавете фидето.

Добавете съставките за подправките и разбъркайте добре. Комбинирайте картофено/царевично нишесте с вода в малка чинийка.

След бързо разбъркване изсипете сместа от картофено нишесте в пълнежа и разбъркайте добре. Прехвърлете пълнежа от тигана върху чиния, застлана с хартия. Оставете го да се охлади напълно и хартията да попие влагата. Уверете се, че в пълнежа няма влага. В противен случай обвивките лесно ще се чупят преди и по време на пържене (и може да се пръснат в маслото).

Бавно отделете всеки лист за пролетни рулца един по един и ги дръжте в найлоново фолио или влажна кухненска кърпа, за да не изсъхнат, докато работите.

Поставете обвивката за пролетните рулца, насочена към вас във диамантена форма. Поставете пълнежа спретнато точно под центъра на обвивката. Използвам лъжица за сладолед, за да поставя пълнежа, така че количеството за всяко рулце да е донякъде еднакво количество. Започнете да сгъвате долния ъгъл над пълнежа към върха и да го пъхнете под плънката хубаво и плътно.

Навийте обвивката веднъж, за да покриете пълнежа, и сгънете десния и левия ъгъл на листа. Те трябва да се припокриват малко. След това навийте към горния ъгъл. Уверете се, че двете страни на обвивката са плътно прилепнали.

С пръст сложете малко брашно + вода в горния ъгъл. След това навийте и натиснете здраво, за да запечатате. Продължете с останалите листа.

След като приключите с опаковането, започнете да пържите в дълбок тиган, преди да се намокрят от плънката. Когато ги навиете, веднага започнете да ги пускате в тигана.

Запържете, ако искате във фритюрник, уок, тенджера на 170 ° C с растително масло до светло златисто-кафяво и хрупкаво, около 5 минути. Източете излишното масло върху решетка или хартиена кърпа.

Ако предпочитате да печете, загрейте фурната (200 градуса). Подредете пролетните рулца на един ред върху тава, застлана с хартия за печене.

Намажете върховете на рулцата с растително масло, след което ги печете 10 до 12 минути, като се въртите след 6 минути, докато станат златисто-кафяви и хрупкави.

Направете сос за потапяне със соев сос, оризов оцет и горчица, както ви допада, и сервирайте вашите пролетни рулца със скариди.

Съхраняване: Можете да съхранявате остатъците в херметически затворен контейнер и да съхранявате в хладилника до 3 дни и във фризера за един месец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: