Начин на приготвяне
За тестото разтворете маята с лъжица захар в 120 мл. от млякото, леко затоплено до телесна температура - 37 градуса. Разбъркайте и оставете да шупне за 8-10 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. В него сипете останалото мляко с разтворената в него захар, шупналата мая и олиото.
Замесете гладко тесто и го оставете да втаса за 1 час, като покриете съда със стреч фолио.
През това време направете яйчения крем.
Загрейте млякото със захарта и ванилията и когато е готово да заври, налейте на тънка струйка яйцата и жълтъците, разбити с брашното. Разбивайте с телена бъркалка и варете кремчето около 10 минути или до сгъстяване на слаб/умерен огън.
Прехвърлете готовия яйчен крем в друг съд, за да изстине по-бързо. Покрийте със прозрачно фолио, прилепнало за повърхността, за да не хваща коричка.
Втасалото тесто премесете за минута и оставете да почине за 5 минути.
Късайте малки топки и ги разточвайте на кръгчета. В центъра на всяко слагайте от почти изстиналия крем и прищипвайте краищата.
Оформените пирожки подреждайте на малко разстояние върху пластове хартия за печене или силиконови плаки. Така ги оставете да бухнат леко за 30-40 минути.
Ако искате, можете да намажете с разбито яйце пирожките и да ги изпечете, но аз ги пържа в загрято на умерен огън олио - така за мен са по-вкусни и ми изглеждат идентични с култувите пирожки от едно време, които хапвах като дете в центъра на Пловдив, макар онези да бяха с друг пълнеж - сладко или сиренце.
По желание поръсете с пудра захар и поднесете вашите пирожки на закуска.
Пирожките с яйчен крем са готови.