Начин на приготвяне
Започваме с направата на нашите сладки целувки, тъй като те отнемат повече време.
Разбиваме белтъците на сняг-4 минути на водна баня при 37 градуса температура.
Махаме съда от водната баня и продължаваме разбиването, като постепенно добавяме капки оцет, ванилията и пудрата захар лъжица по лъжица.
Шприцоваме малки бутончета с гладък шприц върху хартия за печене, с която сме застлали голяма тава (от фурната). Оставяме малко разстояние между сладките.
Пъхаме тавата в загрята на 150 градуса фурна и веднага намаляме на 110 градуса.
Сушим целувките 1 час, а след това изключваме фурната и ги оставяме вътре още 1 час, без да отваряме вратичката.
Изваждаме ги на хладно, за да изсъхнат съвсем.
За разкошния сос от мандарини за нашия десерт, обелваме плодчетата, разчленяваме на парченца и ги почистваме добре от семки ако има такива.
Четири от мандарините смиламе в блендер, заедно със захарта. Изцеждаме при тях лимоновия сок, добавяме маслото и целите парченца от другите 4 мандарини.
Варим 5-6 минути соса, за да се сгъсти леко.
За украсата загряваме 50 мл. от течната сладкарска сметана (35% масленост) с шафрана и изстърганата вътрешност на шушулката ванилия. Когато започне да излиза пара (без да завира), дърпаме от огъня и оставаме да изстине, после охлаждаме още за 30 минути в хладилник и прецеждаме.
Останалата 300 мл. сметана, също добре охладена, разбиваме със захарта и ароматизираната 50 мл. сметана.
Полученият пухкав крем пълним в пош с назъбен накрайник.
Целувченият десерт се сервира и хапва веднага след като бъде сглобен, затова непосредствено преди поднасяне поставяме в големи плата или индивидуални порции по няколко от целувките, заливаме със мандаринов сос, шприцоваме рози от сметана и отгоре слагаме още сос.
Отстрани на порциите поставяме и от целите парченца мандарина, омекнали от соса.
Целувки със сос от мандарини - разкош и вкус, с който ще очаровате вашите гости!