Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Целувки»Целувки със сос от мандарини

Целувки със сос от мандарини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Целувки със сос от мандарини
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
27/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Фантазия, на която сме готови да се отдадем напълно - целувки със сос от мандарини"

Необходими Продукти

  • За целувките
  • пудра захар - 110 г
  • белтъци - 80 г
  • ванилия - 1 прахче, 2 г
  • оцет - 2 капки
  • Сос от мандарини
  • мандарини - 8 бр.
  • захар - 50 г
  • лимонов сок - 20 г прясно изцеден
  • краве масло - 20 г
  • За украса
  • сладкарска сметана - 350 г
  • пудра захар - 30 г
  • ванилия - 1 шушулка
  • шафран - 2 щипки, власинки или на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с направата на нашите сладки целувки, тъй като те отнемат повече време.

Разбиваме белтъците на сняг-4 минути на водна баня при 37 градуса температура.

Махаме съда от водната баня и продължаваме разбиването, като постепенно добавяме капки оцет, ванилията и пудрата захар лъжица по лъжица.

Шприцоваме малки бутончета с гладък шприц върху хартия за печене, с която сме застлали голяма тава (от фурната). Оставяме малко разстояние между сладките.

Пъхаме тавата в загрята на 150 градуса фурна и веднага намаляме на 110 градуса.

Сушим целувките 1 час, а след това изключваме фурната и ги оставяме вътре още 1 час, без да отваряме вратичката.

Изваждаме ги на хладно, за да изсъхнат съвсем.

За разкошния сос от мандарини за нашия десерт, обелваме плодчетата, разчленяваме на парченца и ги почистваме добре от семки ако има такива.

Четири от мандарините смиламе в блендер, заедно със захарта. Изцеждаме при тях лимоновия сок, добавяме маслото и целите парченца от другите 4 мандарини.

Варим 5-6 минути соса, за да се сгъсти леко.

За украсата загряваме 50 мл. от течната сладкарска сметана (35% масленост) с шафрана и изстърганата вътрешност на шушулката ванилия. Когато започне да излиза пара (без да завира), дърпаме от огъня и оставаме да изстине, после охлаждаме още за 30 минути в хладилник и прецеждаме.

Останалата 300 мл. сметана, също добре охладена, разбиваме със захарта и ароматизираната 50 мл. сметана.

Полученият пухкав крем пълним в пош с назъбен накрайник.

Целувченият десерт се сервира и хапва веднага след като бъде сглобен, затова непосредствено преди поднасяне поставяме в големи плата или индивидуални порции по няколко от целувките, заливаме със мандаринов сос, шприцоваме рози от сметана и отгоре слагаме още сос.

Отстрани на порциите поставяме и от целите парченца мандарина, омекнали от соса.

Целувки със сос от мандарини - разкош и вкус, с който ще очаровате вашите гости!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: