Сикопита (Sikopita)

Кирил МихайловКирил Михайлов
Помощник Готвач
573372931611
Сикопита (Sikopita)
Снимка: Кирил Михайлов
1 / 5
01/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Аранжирайте този чудесен десерт Сиропита с малко разбита сметана и поднесете като десерт"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.ч .
  • ванилия - 1 ч.л.
  • масло - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • бял пипер - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • смокини - 1 ч.ч. консервирани
  • За глазурата
  • масло - 1/4 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • сода за хляб - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително загряваме фурната до 160 градуса.

Разбъркваме яйцата, киселото мляко и содата. Добавяме захарта, ванилията и разтопеното масло.

Прибавяме подправките, брашното и разбъркваме добре. Накрая слагаме и сладкото от смокини.

Изсипваме в намазана с масло подходяща тавичка и печем в продължение на 40 минути.

Правим глазурата, като разбъркаме съставките, и ги кипнем в продължение на 3 минути. Ако трябва добавяме малко вода.

Изсипваме глазурата върху гръцкия сладкиш, докато е още тъпъл.

Сладкишът Сикопита е с приятен меден вкус и може по желание да се сервира с разбита сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: