Начин на приготвяне
В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, солта и захарта. На струйка се добавя олиото настърганата кора портокал и медът.
Разбърква се и постепенно се добавя брашното с бакпулвера. Омесва се нелепнещо тесто.
От тестото се откъсват равни по размер парчета - ползвала съм кантарче, около 30 г всяко, или колкото орех.
Сплескват се леко между ръцете, за да се получи диск - около 4 - 5 см.
Подреждат се курабийките в тава, покрита с хартия за печене, с малко разстояние една от друга. Намазват се с жълтък, разбит с прясното мляко, по избор се добавя и кафето, и се поръсват с кристална захар.
Със зъбите на вилица се маркират вълнообразни линии върху портокаловите сладки, като се стараем да са равни по дълбочина.
Пекат се портокалови курабии по турска рецепта се в затоплена фурна на 170°C за около 15 - 17 минути или до златисто.