Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Меденки»Медени пълнозърнести сладки

Медени пълнозърнести сладки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Медени пълнозърнести сладки6 / 6
04/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
13 мин.
Общо
30 мин.
Порции
15
"Не забравяйте да залеете вашите меденки с разтопен на водна баня шоколад за един още по-съвършен вкусов завършек"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 120 г + за поръсване
  • овесени ядки - 80 г
  • мед - 110 г
  • краве масло - 75 г
  • прясно мляко - 40 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • черен шоколад - 50% какао, за украса по желание
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете в блендер овесените ядки без да ги правите на брашно, а просто да се наситнят на малки люспи/парченца.

Смесете сухите съставки - пълнозърнесто брашно, смлените овесени ядки, щипка сол и бакпулвера.

Към тях нарежете маслото, нарязано на парченца - то трябва да е студено и твърдо.

Втрийте с пръсти до образуване на ситни трохи.

Сипете меда и млякото и омесете хомогенно пълнозърнесто тесто. Ако ви лепне, си поръсвайте още брашно.

Късайте и оформяйте топчета, по-малки от орех. Сплесквайте ги и поставяйте в тавичка, покрита с хартия за печене (ще ви заемат две тави).

Изпечете пълнозърнестите сладки за 12-13 минути на 200°C в предварително загрята фурна.

След като изстинат медените пълнозърнести сладки са готови. Но за да ги направите още по-вкусни, по желание си разтопете на водна баня или много слаб огън около 80 г черен шоколад с две-три лъжици вода. Напръскайте изстиналите меденки и оставете шоколада да стегне, преди да сервирате.

Да ви е сладко с тези вкусни меденки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: