Петле с месна плънка

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Петле с месна плънка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4-6
"Колкото и хубаво да кукурига петлето, най-подходящото място за него е фурната, а плънката ще я обсъдим по-късно"

Необходими Продукти

  • петел - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • език - 150 г сварен
  • пушени гърди - 100 г
  • брашно - 2 с.л.
  • хляб - 1 бр. филия
  • яйца - 2 бр.
  • сметана - 1/2 ч.ч. готварска
  • захар - 1 щипка
  • черен пипер
  • лимони - 1 бр.
  • магданоз
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре почистеното петле са намазва отвътре с малко мазнина. Натрива се със сол и черен пипер и се напръсква с лимонов сок. Дреболиите му се сваряват в подсолена вода, отцеждат се, нарязва се на ситно и се смесват със ситно нарязаната глава лук.

Към тях се добавя натрошения хляб, предварително сварения и нарязан на ивици език, жълтъците на яйцата, наситнен магданоз и черен пипер. Сместа се разбърква и се използва за да се напълни петлето. Отворът се зашива.

Пушените гърди се нарязват на тънки филии и с тях се покриват гърдите на птицата. Тя се поставя в подходяща тава, залива се със 2-3 с.л. мазнина, отстрани се сипва малко от бульона от дреболиите.

Ястието се пече около 90 минути на умерена фурна, като от време на време се залива със соса от печенето. 10 минути преди готовност се залива със сметаната и се запича.

Петлето се прехвърля в чиния за сервиране. Сосът от печенето се сгъстява с брашното, подправя се с щипка сол, щипка захар и малко лимонов сок и се поднася заедно с месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: