Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Гъбен сос за месо с пачи крак, шийтаке и манатарка

Гъбен сос за месо с пачи крак, шийтаке и манатарка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гъбен сос за месо с пачи крак, шийтаке и манатарка
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Невероятен гъбен сос с различни видове гъби, който прави месото още по-вкусно"

Необходими Продукти

  • гъби - 120 г микс от манатарка, пачи крак и шийтаке (може и рижика и кладница)
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • масло - 2 с.л. с връх, меко
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • кафява захар - 1 ч.л. с връх
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • бульон - 1 кубче (зеленчукови/месен)
  • вода
  • мащерка - 2 щипки, сушена
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете гъбите и нарежете само едрите. Може да е използвате и микс от мариновани консервирани гъби, но вкусът няма да е същият.

Обелете и накълцайте на възможно най-дребно лукът и чесънът. Запържете ги на умерен огън в двата вида мазнина, заедно с кафявата захар и малка щипка сол.

Увеличете огъня с една две степени и сложете гъбите да се запържат и те за много кратко.

Сложете брашното, разбъркайте и след минута налейте виното. След като се получи кремообразна текстура на соса и се сгъсти почти веднага, сипете чаша топла вода и бъркайте непрестанно.

Натрошете и добавете кубчето бульон и доливайте вода до желаната от вас гъстота на соса.

Подправете соса за месо с мащерка и поднесете с печени меса, пържоли, кюфтенца.

Гъбеният сос за месо с пачи крак, шийтаке и манатарка е чуден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: