Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Лаврак със сос от гъби пачи крак

Лаврак със сос от гъби пачи крак

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Лаврак със сос от гъби пачи крак
Снимка: Ivelina
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Комбинация, която гали небцето - лаврак с гъбен сос - вечеря, която се помни дълго"

Необходими Продукти

  • лаврак - 2 бр. (250 г едната риба)
  • пачи крак - 300 - 400 г
  • люти чушки - 1 бр.
  • черен пипер
  • морска сол
  • чесън - 2 скилидки
  • заквасена сметана - 250 мл
  • масло - 20 - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам рибата, почиствам и филетирам на четири филета. Cлагам върху всяко филе малко чесън (нарязан ситно), чили чушка (нарязанa ситно), черен пипер, морска сол.

Едновременно работя с два тигана: в единия рибата с чесъна, чилито и черния пипер, поставена с кожата отдолу да се запечата в масло за 5 минути (на снимките показвам рибата със подправките); на гъбите им трябват също 5 минути да пуснат сока си, при тях има една особеност при приготвяне.

Първо задушавам гъбите в тигана с леко притискане да пуснат сока си, който ще оцвети сметаната. Задушавам без мазнина за около 5 мин, после добавям сметаната и оставям на слаб котлон за около 10-15 минути леко да се сгъсти.

Рибата с другия тиган е вече задушена (запечатана), без да обръщам, с шпатула поставям в тавичката отново с кожата отдолу.

Поставям тавичка във фурната да се изпече рибата за около 15 мин.

Тиганът, който ползвах за рибата, използвам да задуша скаридите (можете и без скариди да приготвите рецептата ми).

Това е един много изискан специалитет за специални поводи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: