Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пататник»Малък Пататник на фурна с цвекло и морков

Малък Пататник на фурна с цвекло и морков

Малък Пататник на фурна с цвекло и морков
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
08/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Очарователно вкусен пататник на фурна с цвекло и морков - за да ви помогнем в чуденето за днешното ястие"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр. средни
  • цвекло - 1/4 глава
  • моркови - 1 бр. среден
  • яйца - 1 бр. домашно
  • сирене - 3 - 4 с.л. натрошено (краве)
  • чубрица - 1 щипка
  • джоджен - 2 щипки сушен и стрит
  • мащерка - 1 стръкче готварска (по желание)
  • хималайска сол - около 1/2 ч.л. фина
  • черен пипер - 1 щипка (млян)
  • кори за баница - 1 бр. фина
  • шарлан - за намазване (нерафинирано слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този красив и вкусен нетрадиционен малък пататник от кореноплодни можем лесно да приготвим по следния начин:

Обелваме и настъргваме картофите, цвеклото и моркова. Смесваме ги в дълбок съд и към тях прибавяме яйцето, натрошеното краве сирене и подправките на вкус – хималайска фина сол, чубрица, сушен джоджен, готварска мащерка и черен млян пипер. Разбъркваме равномерно.

С помощта на силиконова четка намазваме с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) кръглата форма с подвижен ринг (с диаметър 17 см) – и по дъното и по стеничките.

Фината кора за баница разделяме на три ленти (къси и широки). Подреждаме ги в кръглата форма - една върху друга, но в различни посоки, така че да запълват дъното и стеничките, а краищата им да стърчат леко извън ринга.

Между тях също намазваме символично шарлан. Сипваме картофената плънка, разстиламе я, за да изпълни кръга и заравняваме отгоре. Завиваме отгоре със стърчащите краища на фините корите и намазваме с шарлан. Уверяваме се, че подвижният ринг е добре затегнат.

Печем на 180 градуса за около 35-40 мин. до златиста коричка. Дори да стане тъмнозлатист, не е проблем, защото по-важното е зеленчуците отвътре да не са сурови.

След като е готов малкият пататник на фурна с цвекло и морков, с тънък нож отлепяме краищата и внимателно отваряме подвижния ринг.

С тънкия нож отлепяме пататника от дъното и го обръщаме в чиния. Нарязваме го на триъгълни парчета. Поднасяме пъстрия икономичен пататник още топъл, хрупкав и ароматен!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: