Начин на приготвяне
Този красив и вкусен нетрадиционен малък пататник от кореноплодни можем лесно да приготвим по следния начин:
Обелваме и настъргваме картофите, цвеклото и моркова. Смесваме ги в дълбок съд и към тях прибавяме яйцето, натрошеното краве сирене и подправките на вкус – хималайска фина сол, чубрица, сушен джоджен, готварска мащерка и черен млян пипер. Разбъркваме равномерно.
С помощта на силиконова четка намазваме с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) кръглата форма с подвижен ринг (с диаметър 17 см) – и по дъното и по стеничките.
Фината кора за баница разделяме на три ленти (къси и широки). Подреждаме ги в кръглата форма - една върху друга, но в различни посоки, така че да запълват дъното и стеничките, а краищата им да стърчат леко извън ринга.
Между тях също намазваме символично шарлан. Сипваме картофената плънка, разстиламе я, за да изпълни кръга и заравняваме отгоре. Завиваме отгоре със стърчащите краища на фините корите и намазваме с шарлан. Уверяваме се, че подвижният ринг е добре затегнат.
Печем на 180 градуса за около 35-40 мин. до златиста коричка. Дори да стане тъмнозлатист, не е проблем, защото по-важното е зеленчуците отвътре да не са сурови.
След като е готов малкият пататник на фурна с цвекло и морков, с тънък нож отлепяме краищата и внимателно отваряме подвижния ринг.
С тънкия нож отлепяме пататника от дъното и го обръщаме в чиния. Нарязваме го на триъгълни парчета. Поднасяме пъстрия икономичен пататник още топъл, хрупкав и ароматен!
Чудно Вкусно!