Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пататник»Пататник с гъби на фурна

Пататник с гъби на фурна

Пататник с гъби на фурна
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
22/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • картофи - 10 бр. средно големи
  • лук - 1/2 глава голяма
  • гъби - 6 - 7 бр. (1 ч.ч. нарязани)
  • джоджен - 1 ч.л. равна (сушен)
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • хималайска сол - около 1 и 1/2 ч.л. равна
  • яйца - 3 бр.
  • шарлан - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и настъргваме картофите (в случая използвах червени картофи, които отвътре са жълти, но не е задължително). Лука нарязваме на ситно, а гъбите (по желание обелени) - на четири и всяка четвъртинка на фини резенчета.

В тиган с малко шарлан, предварително загрят, сипваме лука и гъбите да омекнат, като подсоляваме с 1/2 ч.л. сол. След малко добавяме настърганите картофи, 1 ч.л. хималайска сол, сушен джоджен, черен пипер, и разбъркваме.

Щом леко омекнат, ги сипваме в тава, намазана с шарлан. Разбъркваме с яйцата, които предварително в отделна купа сме разбъркали.

Разстиламе равномерно сместа, заравняваме я и слагаме да се пече около 40-45 минути на 200 градуса, до златист загар. Поднасяме пататник, нарязан на парчета, докато е топъл!

Лесен и чудесен пататник с гъби на фурна за обяд!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: