Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована риба»Бързо маринована скумрия в хартия

Бързо маринована скумрия в хартия

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Бързо маринована скумрия в хартия
Снимка: Зори
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Сготвена по този начин, маринованата скумрия в хартия е просто празник за небцето"

Необходими Продукти

  • скумрия - 2 бр.
  • за маринатата
  • чесън - 4 скилидки
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • кориандър - 1/4 к.л. семена
  • чили - на вкус едро смляно
  • сок от лайм
  • салвия - няколко пресени листа (градински чай)
  • сол - за поръсване
  • за чесново масло
  • кора от лайм - от 1/2 бр. среден лайм
  • чесън - 4 скилидки
  • зелено чили - 1 бр. нарязано на половинки
  • краве масло - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази вкусна печене риба скумрията се почиства от вътрешностите, отстраняват се главите и опашките и се разполовява. Измива се хубаво със студена вода.

Рибните филета се отцеждат от водата и се подсушават.

Всяко рибно филе се слага върху лист хартия за печене с кожата надолу.

Филетата скумрия се мариноват като се поръсват равномерно със сол, черен пипер, едро смляно чили, предварително запечените на сух тиган семена кориандър, наситнените скилидки чесън, цели листа салвия, поливат се със сока от един брой лайм и се оставят за около 20-25 минути.

За чесновото масло с лайм: маслото се загрява, докато започне да вдига леко пара, и в него се пускат целите скилидки чесън, настърганата кора от половин лаим и разполовеното прясно чили. Остават се в горещото масло да го овкусят и ароматизират, докато рибата се маринова.

След това чесновото масло се прецежда и разпределя равномерно върху филетата скумрия. Всяко филе се завива с хартията за печене на пакетче и се прехвърлят в тавичка.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180°C на средна решетка и включен вентилатор за около 20 минути.

Бързо маринована скумрия в хартия се поднася с гарнитура от топла картофена салата и полята с отделилото се сосче при печенето.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: