Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни сарми с картофи

Постни сарми с картофи

Постни сарми с картофи
Снимка: Илиана Първанова
5 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
70
"По време на пости сармите с картофи могат да се превърнат както в предястие, така и в основно ястие"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 70 - 80 бр. от буркан
  • картофи - 6 средно големи
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • джоджен - 1 - 2 с.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л., млян
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • хималайска сол - около 2 равни ч.л., на вкус
  • шарлан - 3 с.л., слънчогледово масло
  • вода - 1 ч.ч.
  • за варивото:
  • леща - ½ ч.ч., кафява
  • ориз - ½ ч.ч. начупен
  • вода - 2 - 3 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 ч.л., равна
  • черен пипер - 1 - 2 щипки, млян
  • сода за хляб - около ½ равна ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В средно голяма тенджерка кипваме 1 ч.ч. вода. В нея добавяме предварително измитата кафява леща – 1/2 ч.ч. Оставяме я да се вари под капак около 10 минути, като за по-бързо сваряване сипваме около половин равна чаена лъжичка сода за хляб. След това сипваме и измития натрошен ориз (1/2 ч.ч.), разбъркваме, подправяме с равна ч.л. хималайска сол и 1-2 щипки млян черен пипер. Доливаме още 1 ч.ч. вода и оставяме да къкри с капак.

От време на време разбъркваме и само в случай че се налага, доливаме още малко водичка. Изключваме котлона малко преди оризът да е напълно сварен и оставяме тенджерката настрана.

През това време в средно голяма купа рендосваме обелените и измити 5-6 средно големи картофа.

Отделно в голям керамичен тиган с незалепващо покритие загряваме 2-3 с.л. шарлан – слънчогледово масло. Сипваме нарязаните на ситно лук (1 глава) и чесън (2 скилидки). Сипваме рендосаните картофи, около 2 равни ч.л. хим. сол, 1/3 ч.л. кимион, ½ ч.л. червен пипер, 1/3 ч.л. млян черен пипер и 1-2 с.л. сушен и стрит джоджен. Разбъркваме и заливаме с 1 ч.ч. вода. Поставяме капак върху тигана и оставяме картофите да се варят няколко минутки.

Добавяме предварително сварените ориз и леща, разбъркваме и след малко дръпваме от котлона.

В средно голяма тенджерка поставяме разгънати около 70-80 лозови листа от буркан (домашно мариновани) и ги кипваме – в малко водичка, само колкото да ги покрие. Варим ги няколко минути, за да омекнат и след това внимателно ги прецеждаме.

Старателно завиваме всички сърмички, по желание кръгли – на ръка, като във всяка поставяме около 1 ч.л. от пълнежа. От количество плънка с картофи се получават към 80 постни сармички.

Подреждаме ги върху специална кошница за готвене на пара, която предварително сме поставили на дъното на тенджера и сипали около 2 пръста вода, която да не превишава нивото на кошницата. Варим ги около 20 минути – до момента, в който оризът е напълно сварен.

Изключваме котлона, защото постните сарми с картофи са готови!

Поднасяме ги подредени в голяма чиния или плато – подходящи за един засищащ обяд по време на пости!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#326228
Потребител#326228
Вкусно.
26.05.2023 20:00